Vuoden 2005 Otsakorven säätiön palkinto

Otsakorven Säätiön palkinto jaettiin pohjoiskarjalaisten yrittäjien, toimitusjohtaja Mikko Häikiön ja kehitysjohtaja Janne Häikiön, kesken. He edustavat metsä- ja maanrakennuskoneiden tuotekehitykseen ja valmistukseen erikoistunutta konepaja-alan perheyritystä Pentin Pajaa. 10 000 euron palkinto ojennettiin saajilleen 28.5. Ilomantsin Parppeinvaaralla pidetyssä juhlallisessa tilaisuudessa.

Pentin Paja Oy aloitti toimintansa vuonna 1982 Ilomantsin Naarvassa. Perustamispaikkakunta esiintyy edelleen yrityksen valmistamien keräävien kaatopäiden, harvesteripäiden, laikkureiden, reikäperkauslaitteiden sekä pylväskauhojen tuotenimenä. Kaikkien koneiden maalattujen runkojen ja hydrauliikan loppukokoonpano suoritetaan Joensuun tuotantotiloissa, mutta koneiden hitsauskokoonpanot tapahtuvat Ilomantsissa.

Häikiöiden johtama yritys on kehittänyt ja valmistaa useita erilaisia lähinnä taimikon ja nuoren metsän hoitoon soveltuvia konepajatuotteita. Esimerkiksi patentoitu Naarva-Koura on kaatopään ja kuormauskouran yhdistelmä, jota valmistetaan useina malleina ja varusteluvaihtoehtoina. Pentin Pajan kaato- ja harvennuskourille on tunnusomaista kestävä ja toimiva ns. giljotiinikatkaisu. Uusin kehitysaskel on harvesterialustoihin, metsäkoneisiin ja kaivinkoneisiin kytkettävät keräävät Naarva-Koura-kaatopäät, jotka soveltuvat energiapuun korjuuseen.

Pentin Pajan tuotannosta noin neljännes menee vientiin: Pohjoismaiden lisäksi vienti suuntautuu paitsi useisiin Euroopan maihin myös maanosan ulkopuolelle. Yritys työllistää tällä hetkellä noin 20 henkilöä.