Tukea nyt ja panostuksia tulevaisuuteen

William ja Ester Otsakorven Säätiön hallitus on tehnyt päätökset kevään 2024 haussa saapuneiden apurahahakemusten perusteella. Lisäksi tehtiin päätöksiä opiskelijoille suunnatun tuen lisäämisestä jatkossa.

Nuorten ulkomaanvaihtojen ja ulkomaan työharjoittelujen määrä on pudonnut hurjasti huippuvuosista. Tämä näkyy myös säätiölle saapuneiden opiskelija-apurahahakemusten määrissä. Menestyäksemme nuorten kansainvälistymisen edistäminen on välttämätöntä. Kansainvälistyminen kasvattaa aktiivisia ja rohkeita, työelämässä osaavia kansalaisia. Kansainvälistymisen hyödyistä, esteistä ja niiden ylittämisestä voi lukea lisää Opetushallituksen sivuilta. Otsakorven Säätiö ei voi kaikkia esteitä kaataa, mutta voi omalta osaltaan vaikuttaa siiihen, ettei opiskelijan sosioekonominen tausta tai taloudellinen tilanne olisi esteenä kansainvälistymiselle. Tästä syystä on opiskelijan saamaa enimmäisapurahaa päätetty nostaa siten, että apuraha on 1.9.2024 jälkeen sitä hakeneille 150 euroa/viikko. Muutos astuu siis voimaan ensi syksynä.

Toisestakin panostuksesta on päätetty. William ja Ester Otsakorven säätiön säädekirjassa todetaan, että säätiö haluaa edistää Karjalan ja pääasiallisesti Kannaksen ja Raja-Karjalan suomalaisten tilallisten ja pienteollisuuden harjoittajien pyrkimyksiä taloudellisen ja henkisen asemansa kohottamiseen, auttaa kyseisiltä alueilta kotoisin olevia saamaan tietopuolista ja ammatillista sivistystä maatalous-, kotitalous- ja puutarhakouluissa sekä alemmissa ja keskiammattikouluissa ja mahdollistaa ammattiin jo valmistuneiden opintomatkoja niin koti- kuin ulkomaillekin. Tässä hengessä on nyt päätetty tuesta ammattiopistojen opiskelijoiden työssäoppimisjaksoille myös kotimaassa. Tuki, 150 euroa/viikko, koskee tässä kokeiluvaiheessa tiettyjen säätiön toiminta-alueen harvaan asuttujen kuntien alueilla tapahtuvia työssäoppimisjaksoja. Myös tämä tukimuoto tulee haettavaksi tulevana syksynä. Tarkemmat hakuohjeet ja -kriteerit julkaistaan säätiön sivuilla kesän jälkeen.

Kevään haussa saatiin hakemuksia seuraavasti: opiskelijoiden hakemuksia 46 kappaletta, opettajien hakemuksia kuusi ja oppilaitosten kehittämishankehakemuksia 17. Kaikkiaan säätiöltä haettiiin toukokuun loppuun päättyneissä hauissa yhteensä 851 578 euroa. Näiden perusteella myönnettiin 441 780 euroa. Edellä mainittujen lisäksi säätiö on kuluneen vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana myöntänyt 41 520 euroa ammattiopistojen oppilaiden ulkomaisiin työssäoppimisjaksoihin, 8000 euroa ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opinnäytetöihin ja 1 642 000 yritys- ja pääomalainoja.

31.5.24 päättyneessä haussa apurahaa saaneet opiskelijat

Teemu Aaltonen, Etelä-karjala

Jade Ahtinen, Turku

Tuomas Eskelinen, Kuopio 

Viivi Huovila, Lappeenranta

Aleksi Huttunen, Helsinki

Mikael Hyttinen, Joensuu

Kasper Inkinen, Lappeenranta

Elena Innos, Kotka

Eemeli Jokila, Joensuu

Jesper Jääskeläinen, Joensuu

Johanna Kainulainen, Kitee

Oona Karonen, Ylöjärvi

Siiri Karttunen, Kotka

Jenni Koistinen, Joensuu

Sari Kokko-Häyrynen, Joensuu

Roni Kola, Kouvola

Jenni Kolehmainen, Joensuu

Janette Kuha, Joensuu

Nea Kurisjärvi, Joensuu

ESSI KYRKKÖ, Forssa

Hänninen Lauri, Joensuu

Sara Leinonen, Lappeenranta

Samuel Matihalti, Joensuu

Iida Nikkarinen, Lappeenranta

Aleksi Nissinen, Joensuu

Kati Nuutinen, Joensuu

Darja Osipova, Kotka

Tomi Paajanen, Lappeenranta

Milja  Pihlajasalo , Joensuu

niko prants, kotka

Jose Puttonen, Kouvola

Anna Elina Rahikainen, Joensuu

Teppo Ratilainen, Polvijärvi

Emilia Riikonen, Joensuu

Maria Rissanen, Heinävesi

Sofia Jatta Nea Saartama, Kotka

Iida Sairanen, Kouvola

Jussi-Pekka Valkeapää, Joensuu

Nea Valkonen, Lappeenranta

Jukka Vartiainen, Joensuu

Ida Vertanen, Imatra

Monika Aleksandra Vilmunen, Kotka

Apurahaa saaneet opettajat

Palmu Petra Katariina, Kouvola

Kolehmainen Sari, Joensuu

Apurahaa saaneet oppilaitoshankkeet

Joensuun Konservatorio, Muusikko-opiskelijat sinfoniaorkesteri- ja oopperaestradilla sekä huippuosaajien ohjauksessa, 30 000 euroa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kouvola, Elintarviketekniikan insinöörikoulutus, 50 000 euroa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kouvola, Liikeideoita tositarkoituksella, 50 000 euroa

Karelia-ammattikorkeakoulu, Karelian opettajat työelämäjaksoilla 2.0, 70 000 euroa

LAB-ammattikorkeakoulu, Opiskelijatiimit näkyväksi Etelä-Karjalassa, 40 000 euroa

Riveria ammatillinen koulutus, Opet topissa, 30 000 euroa

Saimaan ammattiopisto, Ilmari – työelämäyhteistyöllä kestävä tulevaisuus, 25 000 euroa

Saimaan ammattiopisto, YHESSÄ – Lähihoitajaopiskelijoiden työssäoppimisen kehittäminen yhdessä työelämän kanssa ja klinikkaopettajatoiminnan aloittaminen Sampossa, 50 000 euroa

LUTES, Forward-ideakiihdyttämö, 15 000 euroa