Tukea nyt ja panostuksia tulevaisuuteen
William ja Ester Otsakorven Säätiön hallitus on tehnyt päätökset kevään 2024 haussa saapuneiden apurahahakemusten perusteella. Lisäksi tehtiin päätöksiä opiskelijoille suunnatun tuen lisäämisestä jatkossa.
Nuorten ulkomaanvaihtojen ja ulkomaan työharjoittelujen määrä on pudonnut hurjasti huippuvuosista. Tämä näkyy myös säätiölle saapuneiden opiskelija-apurahahakemusten määrissä. Menestyäksemme nuorten kansainvälistymisen edistäminen on välttämätöntä. Kansainvälistyminen kasvattaa aktiivisia ja rohkeita, työelämässä osaavia kansalaisia. Kansainvälistymisen hyödyistä, esteistä ja niiden ylittämisestä voi lukea lisää Opetushallituksen sivuilta. Otsakorven Säätiö ei voi kaikkia esteitä kaataa, mutta voi omalta osaltaan vaikuttaa siiihen, ettei opiskelijan sosioekonominen tausta tai taloudellinen tilanne olisi esteenä kansainvälistymiselle. Tästä syystä on opiskelijan saamaa enimmäisapurahaa päätetty nostaa siten, että apuraha on 1.9.2024 jälkeen sitä hakeneille 150 euroa/viikko. Muutos astuu siis voimaan ensi syksynä.
Toisestakin panostuksesta on päätetty. William ja Ester Otsakorven säätiön säädekirjassa todetaan, että säätiö haluaa edistää Karjalan ja pääasiallisesti Kannaksen ja Raja-Karjalan suomalaisten tilallisten ja pienteollisuuden harjoittajien pyrkimyksiä taloudellisen ja henkisen asemansa kohottamiseen, auttaa kyseisiltä alueilta kotoisin olevia saamaan tietopuolista ja ammatillista sivistystä maatalous-, kotitalous- ja puutarhakouluissa sekä alemmissa ja keskiammattikouluissa ja mahdollistaa ammattiin jo valmistuneiden opintomatkoja niin koti- kuin ulkomaillekin. Tässä hengessä on nyt päätetty tuesta ammattiopistojen opiskelijoiden työssäoppimisjaksoille myös kotimaassa. Tuki, 150 euroa/viikko, koskee tässä kokeiluvaiheessa tiettyjen säätiön toiminta-alueen harvaan asuttujen kuntien alueilla tapahtuvia työssäoppimisjaksoja. Myös tämä tukimuoto tulee haettavaksi tulevana syksynä. Tarkemmat hakuohjeet ja -kriteerit julkaistaan säätiön sivuilla kesän jälkeen.
Kevään haussa saatiin hakemuksia seuraavasti: opiskelijoiden hakemuksia 46 kappaletta, opettajien hakemuksia kuusi ja oppilaitosten kehittämishankehakemuksia 17. Kaikkiaan säätiöltä haettiiin toukokuun loppuun päättyneissä hauissa yhteensä 851 578 euroa. Näiden perusteella myönnettiin 441 780 euroa. Edellä mainittujen lisäksi säätiö on kuluneen vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana myöntänyt 41 520 euroa ammattiopistojen oppilaiden ulkomaisiin työssäoppimisjaksoihin, 8000 euroa ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opinnäytetöihin ja 1 642 000 yritys- ja pääomalainoja.
31.5.24 päättyneessä haussa apurahaa saaneet opiskelijat
Teemu Aaltonen, Etelä-karjala
Jade Ahtinen, Turku
Tuomas Eskelinen, Kuopio
Viivi Huovila, Lappeenranta
Aleksi Huttunen, Helsinki
Mikael Hyttinen, Joensuu
Kasper Inkinen, Lappeenranta
Elena Innos, Kotka
Eemeli Jokila, Joensuu
Jesper Jääskeläinen, Joensuu
Johanna Kainulainen, Kitee
Oona Karonen, Ylöjärvi
Siiri Karttunen, Kotka
Jenni Koistinen, Joensuu
Sari Kokko-Häyrynen, Joensuu
Roni Kola, Kouvola
Jenni Kolehmainen, Joensuu
Janette Kuha, Joensuu
Nea Kurisjärvi, Joensuu
ESSI KYRKKÖ, Forssa
Hänninen Lauri, Joensuu
Sara Leinonen, Lappeenranta
Samuel Matihalti, Joensuu
Iida Nikkarinen, Lappeenranta
Aleksi Nissinen, Joensuu
Kati Nuutinen, Joensuu
Darja Osipova, Kotka
Tomi Paajanen, Lappeenranta
Milja Pihlajasalo , Joensuu
niko prants, kotka
Jose Puttonen, Kouvola
Anna Elina Rahikainen, Joensuu
Teppo Ratilainen, Polvijärvi
Emilia Riikonen, Joensuu
Maria Rissanen, Heinävesi
Sofia Jatta Nea Saartama, Kotka
Iida Sairanen, Kouvola
Jussi-Pekka Valkeapää, Joensuu
Nea Valkonen, Lappeenranta
Jukka Vartiainen, Joensuu
Ida Vertanen, Imatra
Monika Aleksandra Vilmunen, Kotka
Apurahaa saaneet opettajat
Palmu Petra Katariina, Kouvola
Kolehmainen Sari, Joensuu
Apurahaa saaneet oppilaitoshankkeet
Joensuun Konservatorio, Muusikko-opiskelijat sinfoniaorkesteri- ja oopperaestradilla sekä huippuosaajien ohjauksessa, 30 000 euroa
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kouvola, Elintarviketekniikan insinöörikoulutus, 50 000 euroa
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kouvola, Liikeideoita tositarkoituksella, 50 000 euroa
Karelia-ammattikorkeakoulu, Karelian opettajat työelämäjaksoilla 2.0, 70 000 euroa
LAB-ammattikorkeakoulu, Opiskelijatiimit näkyväksi Etelä-Karjalassa, 40 000 euroa
Riveria ammatillinen koulutus, Opet topissa, 30 000 euroa
Saimaan ammattiopisto, Ilmari – työelämäyhteistyöllä kestävä tulevaisuus, 25 000 euroa
Saimaan ammattiopisto, YHESSÄ – Lähihoitajaopiskelijoiden työssäoppimisen kehittäminen yhdessä työelämän kanssa ja klinikkaopettajatoiminnan aloittaminen Sampossa, 50 000 euroa
LUTES, Forward-ideakiihdyttämö, 15 000 euroa